Aanschaf van een TsW

Wanneer u geinteresseerd bent in het Tsjechslowaakse Wolfhondenras en misschien zelfs overweegt om er ooit zelf een aan te schaffen, is het  zinvol om  deze rubrieken  goed te lezen:

 • Is het een ras voor u?
 • Pup of Oudere hond?
 • Reu of Teef?
 • Aanschaf, Kosten & Voorbereiding

 

Is het een ras voor u?


 

 

Onze opinie:

Zelf vinden wij de Tsjechoslowaakse Wolfhond vanzelfsprekend in alle opzichten een fantastisch ras. Na jarenlang hoofdzakelijk dog-achtigen gehad te hebben, kon ik eindelijk mijn droom verwezenlijken om er een meer “natuurlijker” ras bij te nemen. Na een lange oriëntatie op de verschillen tussen de Saarlooswolfhond (het Nederlandse wolfhondenras) en de Tsjechoslowaakse Wolfhond, kozen we uiteindelijk voor een TsW. Na veel bezoeken aan eigenaren en fokkers van dit ras en de oriëntatie op verschillende lijnen die ons aanspraken, kochten we uiteindelijk onze eerste TsW in Tsjechië. En wij zouden nu ook nooit meer een TsW in ons gezin willen missen!

Maar dat zal zeker niet voor iedereen opgaan! Want als wolfhonden eigenaar krijg je ook te maken met een aantal zaken waar je bij andere hondenrassen geen of minder rekening mee hoeft te houden. Daarom is een Tsjechoslowaakse Wolfhond ook niet een ras dat voor iedereen even geschikt is.

         

De positieve punten:

 • De Tsjechoslowaakse wolfhond is een imposante verschijning (minimaal 65 cm hoog voor een reu en 60 cm voor een teef en er is geen max.)
 • Hij ziet er wolfachtig uit en mensen zijn vaak onder de indruk van zijn natuurlijke uitstraling
 • Het is een intelligente hond met nog veel natuurlijk gedrag.
 • Hij kijkt niet constant naar zijn eigenaar, maar weet toch ieder moment waar zijn eigenaar is en wat hij doet. Hij is altijd oplettend (zelfs in zijn slaap zie je bij het minste geluid al zijn oren bewegen) en houdt alles in de gaten.
 • Het is een temparamentvolle hond met een groot uithoudings vermogen(hij kan bv 100 km hardlopen, heeft een goed richtingsgevoel en reageert op alles bliksemsnel)
 • Hij is graag samen met zijn baas actief bezig en hij vindt veel dingen leuk om te doen.
 • Het is een stoere hond met wie je ook in alle weersomstandigheden trackings kunt lopen, berg wandelingen kunt maken en diverse sport activitieten kunt ondernemen.
   

En er is bijna niets dat hij niet kan doen als hij het graag wil!
Kort samengevat een TsW is een prachtige hond om te zien. En daarnaast is het een sensitieve, sportieve, actieve,  natuurlijke en intelligente hond met een enorm uithoudingsvermogen en zeer goed reukvermogen.

 

 

Zaken waar men in ieder geval rekening mee moet houden:

 • Een wolfhond is, net zo min als andere werkhondenrassen, een hond voor beginners.
 • Zijn eigenaar zal enige kennis moeten hebben over honden, hun gedrag, socialisatie en training.
 • Het zijn intelligente en alerte honden, die vanaf pup af aan een consequente en autoritaire training / opvoeding nodig hebben.
 • Men moet ten allen tijde een duidelijke baas/alpha (=roedelleider) zijn. (als men iets van wolven gedrag en roedelleiderschap weet, zijn veel zaken te bevestigen in dagelijkse simpele handelingen)
 • Deze honden zijn generaties lang gefokt en gehouden door mensen die een totaal ander idee hadden over het houden van honden, dan de meeste honden eigenaren in Nederland die ze gewoon als gezellig huisdier willen houden.
 • Deze honden kunnen niet dagelijks aan een ketting vastgelegd worden, of de hele dag alleen in een kennel in de achtertuin zitten. Ze houden er van om bij en met mensen samen te zijn en zullen in zo’n geval ook echt lijden aan het gebrek aan contact.

 

 

De nadelen:


Op deze site heeft u al diverse positieve punten over de Tsjechoslowaakse Wolfhond kunnen lezen. Maar dit, in onze ogen fantastische, ras heeft ook een aantal nadelen. En het is heel goed om u die ook te realiseren voordat u besluit om een wolfhond aan te schaffen!

 

M.b.t. training:
Een TsW is qua training niet te vergelijken met een Duitse Herder of Mechelaar. Bij een TsW moet je creatief vermogen hebben om hem te motiveren om dingen te doen. In vergelijking met andere werkhonden rassen zal het ook vele malen langer duren voordat zij het zelfde niveau bereiken. Lastige zaken om dit ras in eerste instantie bij te brengen zijn in het algemeen: blaffen, apporteren, en pakwerk. Maar dit kan per hond verschillen.

M.b.t. zindelijkheid:
Een wolfhond is over het algemeen wat lastiger zindelijk te krijgen en daardoor duurt het ook vaak wat langer in vergelijking met andere hondenrassen. Daarnaast komen als hij jong, is vaak ook vreugde- en/of deemoedplasjes voor.

M.b.t. sloopgedrag:
Iedere pup vertoont een periode sloopgedrag, maar wolfhonden pups hebben vaak ongebreideld sloop gedrag! Naar mate zij ouder worden neemt dit gelukkig weer wat af. Alhoewel er diverse wolfhonden zijn die tot op oudere leeftijd blijven slopen als zij alleen gelaten worden. Daarom is het wel noodzakelijk om een bench of een kenneltje te hebben, waar je een TsW in kunt zetten als men  weggaat en niet op hem kan letten.

M.b.t. jachtdrift:
Sommige wolfhonden hebben een grote jachtdrift. Daarom is het beslist noodzakelijk om al bij pups hun passie voor jagen vanaf het begin te verbieden en te reguleren!

M.b.t. weglopen/uitbreken:
TsW’s vinden het erg leuk om dingen te ondernemen, te zien, te doen en te beleven. (onze primitieve kampeervakanties vinden ze b.v. super!) Daarom zullen ze als je weg bent, ook graag zelf wat willen gaan ondernemen. Door hun intelligentie zijn het ook super uitbrekers! Daarom is het zinvol om op zulke momenten ook een “wolfhond bestendige” bench of kennel te hebben.

M.b.t. dominantie gedrag:
Veel TsW's zullen als zij eenmaal volwassen zijn erg dominant gedrag naar sexe genoten vertonen. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om hen los tussen een groep (voor hen onbekende) honden van de zelfde sexe te laten lopen.

 

 

 Voor u zelf:

 • Vindt u al de bovenstaande nadelen wel overkomelijk?
 • Vindt u al de positieve punten zeker opwegen tegen de nadelen?
 • Heeft u door eerdere honden genoeg ervaring om een TsW eigenaar te kunnen zijn?
 • Heeft u genoeg moed, energie en tijd om een jonge pup te socialiseren, op te voeden en te trainen?
 • Heeft u genoeg tijd om te delen met een hond die een heleboel tijd, affectie, aansturing en aandacht nodig heeft?
 • Heeft u energie, mogelijkheden en zin om veel van u tijd samen met een TsW dingen te doen?

 

Als u deze vragen eigenlijk met een eerlijk Nee zou moeten beantwoorden, kunt u beter niet aan dit ras beginnen.
Het zou dan op termijn voor u en de hond op een teleurstelling uitlopen.

En er zijn natuurlijk nog veel meer leuke en mooie hondenrassen die beter geschikt voor u kunnen zijn!

 

 

Maar als u deze vragen met JA kunt beantwoorden, zou u zeker een heel geschikte TsW eigenaar kunnen zijn!
Door een wolfhond aan te schaffen, krijgt u een trouwe enthousiaste vriend (niet een slaafse dienaar), die graag met en bij u wil zijn en van alles met u wil doen! En die daarnaast, als het nodig is, u ook zeker zal beschermen!