Pup of een oudere hond?

 

 

Als mensen besloten hebben om een hond van een bepaald ras aan te schaffen, gaan ze er vaak automatisch van uit dat het dan beslist een pup moet zijn. Want heel vaak wordt gedacht dat alle al wat oudere honden waarvoor een nieuwe eigenaar gezocht wordt, “probleemhonden” zijn. Maar dat is slechts maar in enkele gevallen waar!!
En bovendien ligt het in die incidentele gevallen vaak ook niet aan de hond, maar aan de vorige eigenaar! Een ervaren “hondenmens” weet ook vaak van deze zogenaamde “probleemhonden” met wat heropvoeding en training er weer een prima kameraad van te maken.

 

 

Naast alle pups zijn er ook heel wat oudere Tsjechen waarvoor een nieuwe eigenaar wordt gezocht. Soms zijn het honden die al vanaf pup bij de fokker bleven, omdat het nest geboren werd in een tijd dat er meer aanbod dan vraag was. In andere gevallen zijn het familie omstandigheden van de eigenaar (bv sterfte, ziekte, scheiding, verhuizing etc) waardoor de eigenaar helaas afstand moet doen van een prima gesocialiseerde en opgevoede hond.
En in sommige gevallen betreft het een hele gewone Tsjech waarvan de eigenaar zich van te voren gewoon onvoldoende gerealiseerd had wat de nadelen van een Tsjechen pup zijn.
En in al deze gevallen zijn het vaak hartstikke fijne honden waar niets mis mee is, en die er niets aan kunnen doen dat ze herplaatst moeten worden!!!

Dus als u echt een Tsjechoslowaakse Wolfhond wilt gaan aanschaffen is het ook zeer zinvol om u van te voren af te vragen wat in uw situatie het meeste bij u past; een pup of een al wat oudere hond.

 

 

 

Een paar punten ter overweging:

Een pup:
Een pup vraagt heel erg veel tijd:

 • Hij moet zindelijk gemaakt worden (duurt bij een wolfhond soms wat langer dan bij een ander ras)
 • Hij moet dus ook veel vaker (en kort) uitgelaten worden
 • Hij moet meerdere malen per dag gevoed worden
 • Men moet veel tijd investeren om hem met van alles laten kennismaken, om later een goed gesocialiseerde hond te krijgen.
 • Het blijft nog een verrassing hoe hij als volwassen hond uit gaat zien.
 • Je moet hem net als een klein kind goed in de gaten houden om evt. ongelukken te voorkomen
 • Daarnaast moet je de tijd hebben en het leuk vinden om je pup van alles bij te brengen (hij kent vaak zijn naam nog niet eens en zeker geen commando’s!).
 • En vanaf het eerste moment dat hij bij je is, moet je hem dan ook spelenderwijs bijbrengen wat jij als roedelleider gewenst en ongewenst gedrag vind.

                  

 

Houd er ook rekening mee dat ook pups geld kosten! Het pupvoer is vaak duurder, de pup moet entingen krijgen, ontwormd worden en wellicht een of twee keer naar de dierenarts.

 

 

Een oudere hond:
Het enige dat ieder hond eigenlijk nodig heeft om goed te kunnen functioneren is een "baas" (roedelleider) boven zich. Zodra een oudere (herplaatste) hond een nieuwe duidelijke roedelleider heeft,

zal hij deze snel als zodanig accepteren er zich er ook al gauw aan hechten.

 • Via spel en training moet je hem “bewijzen" dat jij zijn nieuwe roedelleider bent.
 • Is (meestal) al zindelijk
 • Kan lange wandelingen lopen
 • Is in staat (soms na wat gewen training) om naast de fiets mee te lopen
 • Heeft twee maaltijden per dag nodig
 • Is vaak al merendeels gewend aan alle situaties in onze samenleving
 • Kent al enkele (of meerdere) basis commando’s
 • Als hij volgroeid is weet je, in tegen stelling tot een pup, hoe hij er als volwassen hond uit ziet. (sommige fokkers houden zelfs bewust honden aan tot ze een maand of 6 zijn. En pas dan nemen ze de beslissing of ze de hond zelf houden voor de fok of als werkhond. Na enkele maanden kun je nl. meer zeggen over zijn karakter en uiterlijk)                     

 

 

 

En natuurlijk hebben zowel het kiezen voor een pup als voor een oudere hond “voor’s” en “tegen’s”.
Maar omdat iedereen haast altijd automatisch kiest voor een pup, wilde ik hierbij ook eens te laten zien dat het nemen van een oudere hond ook voordelen heeft!


Zelf heb ik jarenlang diverse honden (van verschillende rassen) in crisissituaties acuut in mijn huis opgenomen. Na observatie en (wanneer het nodig was) resocialisatie en enige “heropvoeding” (heel simpel bewijzen dat een mens gewoon altijd de baas (roedelleider) is en het bijbrengen van alle basis commando’s) hebben deze honden allemaal een heel fijn nieuw “thuis” gevonden.
En alle nieuwe eigenaren waren ook meer dan blij met hun wat oudere hond!!

Diverse Tsjechen hebben ook in de loop der tijd een tweede nieuwe eigenaar (roedelleider) gekregen. En in tegenstelling tot de verhalen, die in het algemeen vaak de ronde doen, werden dit ook prima combinaties!

 

 

Hoe u een oudere TsW die een nieuw “thuis” zoekt kunt vinden:


Op de site van de rasvereniging N.V.T.W. www.wolfhond.org kunt u onder “Herplaatsinfo” Nederlandse Tsjechen vinden die een nieuw tehuis zoeken.

Op de site www.wolfdog.org staan onder “Volwassen honden zoeken een nieuw tehuis”  TsW’s uit diverse landen die voor herplaatsing in aanmerking komen
 

 

Tips:

 • Als u kiest voor een wat oudere hond, vraag dan wel altijd uitdrukkelijk naar de reden waarom hij herplaatst moet worden.
  W
  ant bij een TsW moet u, als u weinig honden ervaring hebt, zeker niet beginnen met een probleemhond!
 • Wanneer u geïnteresseerd bent in een specifieke hond, ga dan altijd eerst eens een paar keer samen wandelen.
 • Vervolgens kunt u afspreken dat de hond ook als “proef” bij u mag komen logeren.

Op deze manier kunt u zien hoe de hond op u reageert, en hoe het u bevalt om samen met hem te zijn.

Want het moet natuurlijk ook wel een beetje “klikken” tussen u en de hond! :)