Over de Tsjechoslowaakse Wolfhond doen diverse sprookjes de ronde!

In de voorouders van de TsW werden ook wolven gebruikt. En soms wordt de wolf aangehaald om (onjuiste) informatie over het ras te geven.

 

De boze wolf
Het sprookje van Roodkapje is algemeen bekend. En daardoor hebben buitenstaanders soms nog wel eens last van het “Roodkapje syndroom” als ze een wolfhond zien! Men denkt dan soms dat ook een TsW een “gevaarlijke wolf” is, die je absoluut niet kunt vertrouwen.
Maar een TsW is echt slechts een gewone hond, die alleen een ietwat wolfachtig uiterlijk heeft :)
En iedere gewoon opgevoede TsW zal zich dan ook als een normale sociale hond naar vreemden gedragen.

 

Het wolfbloed percentage
Over het percentage wolfbloed in de Tsjechoslowaakse Wolfhond doen ook de wildste verhalen de ronde. Sommige eigenaren/fokkers schermen er graag mee dat hun hond nog een heel hoog percentage wolfbloed heeft ;-)
Wat men hier mee wil bewerkstelligen is mij altijd een raadsel geweest. Wellicht dat men denkt dat hun hond hierdoor “interessanter” wordt?
Maar een wolfbloed percentage is alleen echt pure speculatie en zegt helemaal niets over een hond!!
Deze percentage uitspraken zijn dus in feite pure onzin.  

Het TsW ras is ontstaan uit een kruising wolf x hond. Alleen bij de hybrides van de eerste kruisingen (de F1 generatie) kun je spreken van 50% wolf. In alle volgende generaties wordt het helemaal gissen welke genen de wolf en welke genen de hond heeft doorgegeven. De kans dat een F2 generatie dus bijvoorbeeld 25%, 50% of zelfs 0% wolfgenen bezit is net zo groot.
Wolfhybrides kunnen er dus zelfs ook niet wolfs uitzien, maar qua gedrag onhoudbaar zijn in onze samenleving. Tot een F4 generatie mag men ook alleen met een ontheffing zo’n dier hebben.

Voor de TsW wordt vaak gesteld dat sommige honden nog 30% wolf in zich hebben. Maar zelfs alleen met een puur theoretische berekening is dit lang niet altijd het geval! Bovendien kan een hond die theoretisch berekend is met 30 % wolfbloed in werkelijkheid ook nog een vele malen lager wolf genen percentage hebben! 
Alle speculaties over wolfbloed percentages binnen het TsW ras berusten dus op uitspraken van mensen die blijkbaar geen kennis hebben van erfelijkheidsleer en worden helaas soms wel gehanteerd als “verkooppraatjes”.

 

De gezonde lang levende wolf
Er wordt nog al eens verteld dat de Tsjechoslowaakse wolfhond door het inkruisen met wolven een nog erg gezond ras is, waarbij de honden zelfs wel 18 jaar oud worden.

Ten eerste zijn binnen de hele wereldwijde populatie slechts enkele TsW’s bekend die 18 jaar werden. Wel zijn er meerdere TsW’s (ook in ons land) die 14 jaar werden. Maar er zijn er ook diverse die niet eens 10 jaar werden.

Ten tweede is er niet een honden ras waar binnen geen (erfelijke) ziektes voorkomen! En ook in het TsW ras komen dus wel een aantal erfelijke ziektes voor.

Fokkers die u bijvoorbeeld vertellen dat zij hun fokdieren niet op HD hoeven te röntgenen op HD omdat dit in hun lijnen niet voorkomt, vertellen u gewoon SPROOKJES!
Want zowel HD als ED komen ook binnen dit ras voor. En alleen door het laten röntgenen (en het officieel laten beoordelen van deze foto’s door de RVBH) weet men pas of een hond wel of geen HD heeft!

Ook binnen het TsW ras komen naast HD en ED een aantal erfelijke ziektes voor die ook in andere rassen voorkomen. Maar vaak wordt hier helaas (ook binnen die andere rassen) niet over gesproken.
Maar door fokdieren te laten testen en verantwoorde combinaties te maken, hoeven er geen zieke pups geboren te worden!

De rasvereniging NVTW heeft in haar fokreglement dan ook voor de TsW een aantal verplichte tests voor ouderdieren opgenomen en hieraan combinatie eisen gekoppeld. (De nesten die op de site van de rasvereniging vermeld worden, voldoen aan alle eisen van het fokreglement)

Wanneer u een pup koopt is het dus altijd verstandig dat u de fokker inzage vraagt in de uitslagen van beide ouderdieren:

  • Het officiële HD en ED certificaat (voor Nederlandse honden zijn alleen uitslagen van de RVBH geldig)
  • De DM test
  • De Dwerggroei test
  • En eventueel het jaarlijkse ECVO oog onderzoek (is nog niet verplicht voor fokdieren)

Daarnaast kunt u hier veel meer info vinden over gezondheid en test uitslagen van TsW’s.
 

Het wolven excuus gedrag
De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een relatief jong honden ras. En net als bij alle andere honden rassen zijn er ook grote individuele verschillen in gedrag en karakter. Maar omdat voor het ontstaan ook een wolf bij gebruikt werd, gebruiken sommige eigenaren/fokkers regelmatig de wolf als excuus voor het gedrag van hun hond! En men wil hiermee dan bewijzen hoe dicht hun hond nog bij de wolf staat. J

  • Bij schuwe en terughoudende TsW’s wordt verteld dat dit bewijst hoe echt wolfachtige deze hond nog is.
  • Maar men kan ook te horen krijgen dat het uitvliegen naar anderen juist het wolfachtige in hun hond is.
  • Een hond die voor geen meter luistert en buiten niet terug komt is weer erg wolfachtig door zijn onafhankelijk willen zijn
  • En een hond die niet alleen kan zijn is juist erg wolfachtig omdat hij altijd bij zijn roedel wil zijn.

Kortom zelfs tegengestelde gedragingen moeten bewijzen hoe wolfachtig een TsW nog is.
Maar het gedrag zegt alleen maar wat over de individuele hond en niet over zijn voorouders :)

De Tsjechoslowaakse wolfhond werd gefokt als een moedige werkhond. (oorspronkelijk werden zij gebruikt voor grensbewaking) En op de eigenschappen die daarvoor nodig waren, werden honden geselecteerd voor het fokprogramma. Tegenwoordig worden veel TsW’s ook alleen als “huishond” gehouden. Doordat ook lang niet meer alle fokkers alleen maar selecteren op die werkhond capaciteiten is er ook veel meer differentiatie binnen het ras ontstaan.