Tsjechoslowaakse Wolfhonden

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een officieel door de FCI erkend ras.
Het is dus een gewoon hondenras en niet, zoals veel mensen helaas nog denken, een hybride soort (kruising met een wolf). Zie voor verdere informatie ook de hoofdstukken: “Rasstandaard” en “Geschiedenis van het ras”.

 


 

 

Socialisatie en opvoeding

HDaarnaast is het belangrijk om met een TsW minimaal een puppy curus en de basis gehoorzaamheid cursussen te volgen.
In het algemeen kan men stellen dat een TsW een autoritaire, consequente en geduldige opvoeding nodig heeft. Daardoor zal hij een sociale, vriendelijke, aanhankelijke en gehoorzame hond kunnen worden.

 

Globaal gedrag:
De Tsjechoslowaakse Wolfhond is stoere ondernemende hond, die graag actief bezig is. Het is geen hond die je een hele dag alleen in een kennel kunt opsluiten zonder contact met zijn eigenaar.
Een TsW is een echt roedeldier die het liefst gewoon altijd samen met zijn gezin/eigenaar leeft.
Zij hebben niet alleen een sterke band met hun eigenaar, maar met het hele gezin met wie ze samenleven.

Kinderen hebben bij hen een “privilege positie”. Van hen staan ze (net als van pups) dingen toe, die ze volwassen honden niet zouden toestaan. (Maar dat neemt niet weg dat je een TsW, net zo min als honden van welk ander ras dan ook, nooit zonder toezicht alleen mag laten met kleine kinderen! Honden en kinderen spreken een totaal andere “lichaamstaal” waardoor altijd misverstanden met nare gevolgen kunnen ontstaan!)
Het zijn ook erg sensitieve honden die perfect aanvoelen wat er in hun gezin speelt en in welke stemming hun eigenaar is. Zonder zijn baas met zijn ogen te volgen, weet deze hond altijd precies waar zijn baas zich bevindt en wat deze doet.

 

Andere dieren: 
De TsW kan, net als andere hondenrassen, leren om met andere huisdieren in het gezin samen te leven. Alhoewel ze daarnaast naar andere “vreemde” dieren die niet tot hun roedel behoren wel anders kunnen reageren. Onze honden leven bv samen met onze poezen, maar staan niet toe dat de poes van de buren onze tuin (in feite het territorium van onze roedel) in komt!

 

 

 

Intelligentie: 
Een TsW is een natuurlijke en intelligente hond. Zijn gedrag is makkelijk “te lezen” voor mensen die b.v.
iets meer van natuurlijk gedrag weten.
Met zijn intelligentie wordt hier niet bedoeld het direct komen op een bevel of het super snel gehoorzamen. Want dat is eigenlijk niet zo de aard van deze redelijk onafhankelijke honden.
Maar door hun sensitiviteit en intelligentie, zijn ze in staat de meest ingewikkelde zaken op te lossen om hun doel te bereiken.
Met hun vindingrijkheid kunnen ze b.v. perfect het gedrag van hun “roedel” kopiëren. Alleen door te observeren weten ze vrij snel hoe e.e.a. te werk gaat in huis. :)
En er is dus ook nagenoeg geen plaats waar een TsW niet in of uit kan als hij dat wil! Deuren, schuifsluitingen, lades, kasten openmaken, zijn voor hem b.v. peanuts!
Alleen door consequente opvoeding kun je voorkomen dat ze dagelijks bv je koelkast leeghalen als ze ergens trek in hebben.
Hun zelfde vindingrijkheid gebruiken ze om de aandacht van hun eigenaar te krijgen als ze willen spelen.  Ze kunnen dan ook de meest krankzinnige zaken verzinnen om hun eigenaar toch uit zijn stoel te krijgen!

 

 

Temperament en uithoudingsvermogen: 

De TsW is een sportieve, actieve, speelse en erg temperamentvolle hond die graag dingen samen met zijn eigenaar doet. Een TsW gebruikt diverse mogelijkheden om zich uit te drukken en iets duidelijk te maken. Alleen al in de dagelijkse communicatie met zijn baas zal hij vaak een scale aan geluiden kunnen produceren :)

Door zijn sterke persoonlijkheid kan hij (als hij eenmaal volwassen is) erg dominant gedrag naar andere honden vertonen (met name tegen sexe genoten). Veel TsW’s hebben ook de eigenschap het gezin, en alles wat daar bij hoort, te beschermen. Deze bescherming- / bezitsdrang kan hij ook vertonen t.o.v. uw spullen (tas, de auto, etc). Tijdens een wandeling willen wolfhonden het liefst iedereen bij elkaar houden. Daardoor lopen ze dan vaak van voor naar achter om iedereen nauwlettend in de gaten te houden.

TsW's hebben een enorm uithoudingsvermogen, zij kunnen naast de fiets zelfs 100 km meelopen met een gemiddelde snelheid van 12 km per uur!
Wanneer een TsW niet genoeg beweging en/of afleiding krijgt zal hij zich vervelen en zal hij snel “op domme gedachten komen” , zoals een ander fokker het ooit zo mooi uitdrukte!  Dat houdt in dat hij zelf dan wel “wat leuks” zal gaan verzinnen (zoals bv het slopen van meubilair) hetgeen niet altijd door de eigenaar op prijs gesteld wordt.
Het is niet voor niets dat ze in Slowakije zeggen: een TsW die moe is,  is een gelukkige TsW!

 

 

 

Reukvermogen: 
De Tsw heeft een buitengewoon goed reukvermogen. Goed getrainde TsW’s kunnen zonder problemen, zelfs onder slechte weersomstandigheden, een urenoud spoor volgen. Er bestaan diverse vormen van speuren die men met een Tsw kan doen. Sommige TsW's zijn enthausiast en actief op het gebied van IPO speuren. Maar een groter deel vind het praktijk speuren en/of mantrailing een leuke en "interessante" activiteit.

 

 

Werkhond capaciteiten: 
De TsW is officieel een werkhond, maar het zijn geen “uitstekende werkers” als je ze vergelijkt met andere rassen! Een Duits Herder of Mechelaar is in dat opzicht b.v. een uitstekende werker. Een wolfhond kan ook werken en zelfs werkexamens halen als je hem goed traint (op www.wolfdog.org staan lijsten van honden die al diverse certificaten behaalden).

NB:
Sommige Tsw’s hebben moeite met trainingen waarbij blaffen op commando gevraagd wordt.
Ook het onderdeel apporteren is sommige honden lastig aan te leren.
Daarnaast vormt het pakwerk soms een probleem voor wolfhonden.
Maar met goede training en geduld is het mogelijk om ook deze onderdelen op een juiste wijze uit te voeren. Hetgeen wel bewezen is door het aantal wolfhonden dat slaagde voor diverse werkhonden proeven.         

 


 

Training en activiteiten:
Wanneer een TsW goed gesocialiseerd en opgevoed is, zijn de activiteiten die je met hem kunt ondernemen legio.
Er zijn bijvoorbeeld TsW's actief op het gebied van behendigheid, fly ball, frisbee, waterwerk, speuren, rescue werk, IPO etc.
Maar naast alle hondensport mogelijkheden die er zijn, zijn er nog talloze andere activiteiten die je samen met een TsW kunt ondernemen. Wanneer je als hobby lopen, hardlopen of mountainbiken hebt, zullen ze met plezier samen met je mee trainen! Maar ook met andere zaken als samen kamperen, bergtochten maken, zwemmen, of zelfs steden bezoeken doe je een TsW een plezier. Als hij maar veel samen met je kan ondernemen en beleven, is hij een tevreden hond.

Kortom een TsW kan in principe veel leren, mits hij daartoe goed gemotiveerd wordt :)

Want bij een TsW moet je ook creatief vermogen hebben om hem te motiveren om dingen te doen! Met een wolfhond zul je de training meer als een uitdagend spel moeten doen, wat hem wat oplevert.  Het b.v. tien keer achter elkaar herhalen van een zelfde oefening, heeft een negatief effect. De hond raakt namelijk snel verveeld en zal de commando’s niet meer opvolgen. Daardoor lijkt het voor sommige trainers ook dat TsW’s niet trainbaar zijn. Maar wanneer je kort traint en oefeningen die goed uitgevoerd zijn niet direct weer herhaalt, zal al snel een zeer positief resultaat te zien zijn. Heel belangrijk is ook, om bij de training veel positieve beloningen te geven. En voor de meeste TsW's is dat een voerbeloning! (slechts bij een enkeling werkt een bal of speeltje)

 

 

Gezondheid
De TsW is relatief gezien een gezonde hond die merendeels ook ouder dan 10 jaar wordt. (maar natuurlijk zijn er ook in dit ras honden die eerder overlijden)
Net als bij alle andere hondenrassen komen er in dit ras ook een aantal erfelijke ziektes voor. Maar door fokdieren hier op te laten testen en verantwoorde combinaties te maken, hoeven er geen honden met deze ziektes geboren te worden!

Zie voor meer info ook het hoofdstuk "Sprookjes" en de specifieke site over gezondheid van de TsW